HSP kind: Hoe herken je een hooggevoelig kind en hoe begeleid je het in je gezin?
- Hans Wichards
- 30 jun
- 6 minuten om te lezen
Hooggevoelige kinderen, ook wel HSP kinderen genoemd, hebben een bijzonder verfijnd zenuwstelsel dat indrukken en emoties diepgaander verwerkt dan gemiddeld. Dit maakt hen bijzonder, intuïtief, empatisch en vaak heel wijs voor hun leeftijd. Maar een HSP kind opvoeden vraagt ook om een benadering met meer rust en afstemming. Kortom, het vraagt om aandacht en om verbinding.
In deze blog lees je alles over wat een HSP kind is, hoe je hooggevoeligheid herkent, waarom het zoveel impact heeft op het hele gezin en hoe je je kind (en jezelf) liefdevol kunt ondersteunen.

Wat is een hooggevoelig kind?
Een hooggevoelig kind is een kind dat bovengemiddeld gevoelig is voor prikkels van buitenaf én voor zijn eigen innerlijke wereld. Dit betekent dat geluiden, beelden, emoties van anderen, sfeer, energie of zelfs ‘onzichtbare’ indrukken veel intenser binnenkomen.
Een HSP kind merkt details op die anderen niet zien, voelt spanningen voordat iemand een woord heeft gezegd en denkt diep na over alles wat hij ervaart. Hooggevoelige kinderen hebben vaak een rijke fantasie, een groot inlevingsvermogen en een groot rechtvaardigheidsgevoel.
Hooggevoeligheid is geen stoornis, maar een karaktereigenschap,. Het is een groot talent als je weet hoe je ermee om kunt gaan. Ongeveer 15 tot 20% van de mensen is hooggevoelig. Toch lopen veel ouders van een HSP kind tegen uitdagingen aan omdat onze maatschappij niet is ingericht op individuele aandacht, rust, ruimte en empathie.
Hoe herken je een HSP kind?
Er zijn veel signalen die erop kunnen wijzen dat jouw kind hooggevoelig is. Elk HSP kind is uniek, maar herken je je in meerdere kenmerken hieronder, dan is de kans groot dat je kind hooggevoelig is:
Snel overprikkeld na drukke dagen, verjaardagen of schooldagen
Moeite met harde geluiden, fel licht, of chaotische omgevingen
Heeft tijd nodig om nieuwe situaties of mensen te observeren
Voelt emoties van anderen haarfijn aan
Kan intens verdrietig, blij of boos zijn
Heeft een rijke fantasie of spirituele beleving
Is gewetensvol en wil graag dat het ‘goed’ gaat
Kan perfectionistisch of onzeker zijn
Wil vaak niet alleen zijn, vooral ’s avonds of ’s nachts
Vraagt diepzinnige vragen over leven, dood of zingeving
Een HSP kind merkt alles op, en dat is zowel een kracht als een uitdaging.
De impact van een HSP kind op het gezin
Een hooggevoelig kind beïnvloedt de sfeer en dynamiek in een gezin op een unieke manier. Omdat een HSP kind zo intens verbonden is met alles om zich heen, kunnen spanningen of onuitgesproken emoties in het gezin extra voelbaar worden.
Sommige ouders merken dat hun kind ’s avonds onrustig is omdat het nog alle indrukken aan het verwerken is. Andere kinderen slapen moeilijk, willen niet naar school of durven niet alleen op hun kamer te spelen.
Er zijn gezinnen waarin de gezinsactiviteiten onbewust steeds meer worden aangepast aan wat het HSP kind nodig heeft. Dit kan helpen, maar soms ook leiden tot scheve verhoudingen. Misschien herken je dat je agenda wordt afgestemd op prikkelarme momenten, dat broertjes of zusjes zich aanpassen, of dat je sociale contacten steeds minder worden omdat je onvoorspelbaar bent geworden in het nakomen van je afspraken als gevolg van de strubbelingen met je kind?
Het inzien en herkennen is het begin van een nieuwe manier van leven. Dit is wat er gebeurt als je een HSP kind hebt: alles wordt intenser. Bewustwording is de eerste stap om hier op een gezonde manier mee om te gaan.
De onzichtbare wereld: waarom een HSP kind zoveel voelt
Veel hooggevoelige kinderen zijn niet alleen gevoelig voor tastbare prikkels zoals licht of geluid, maar ook voor energie en sfeer. Een HSP kind kan ‘aanvoelen’ dat iemand verdrietig is, zelfs als die persoon niets zegt. Sommige kinderen ervaren ook spirituele indrukken: ze zien overleden familieleden, horen stemmen, of voelen aanwezigheid in huis.
Voor een HSP kind is is er slechts één wereld, en dat is de wereld waarin het onzichtbare en de tastbare wereld samen gesmolten zijn. Dit kan mooi zijn, maar kan soms ook beangstigend zijn. Denk aan een kind dat ’s nachts niet wil slapen omdat het de aanwezigheid van 'iets' voelt, of een kind dat niet naar een bepaalde plek wil omdat het daar ‘iets’ ervaart.
Als ouder kan dit overweldigend zijn. Je kunt niet altijd zien wat je kind voelt, en je weet misschien niet hoe je moet reageren. Ook voel en zie je het misschien zelf niet. Hoe kun je je kind dan serieus nemen?
De eerste stap is erkennen dat wat je kind ervaart voor hem of haar écht is. Hoe meer je een veilige, open sfeer creëert waarin alles bespreekbaar is, hoe beter je kind leert omgaan met zijn gevoeligheid. Deze stap is één van de meest cruciale stappen die je te zetten hebt. Want deze stap gaat over het vertrouwen dat je kind ervaart. Een kind zal pas vertellen wat het ziet, voelt of ervaart als ze voelen dat je ze vertrouwt en serieus neemt.

Hoe begeleid je een hooggevoelig kind?
Een HSP kind begeleiden vraagt meer dan praktische tips of opvoedregels. Het vraagt vooral om een andere manier van kijken en luisteren. Het vraagt om een andere manier van samen zijn te creeren.
Hieronder vind je belangrijke pijlers om je HSP kind liefdevol te ondersteunen:
1. Neem je kind serieus
Een HSP kind voelt haarfijn aan of je hem of haar serieus neemt. Wanneer je lacherig doet over wat je kind ziet of voelt, kan het vertrouwen beschadigen. Laat weten dat je het niet gek vindt wat je kind vertelt.
Bijvoorbeeld: “Ik geloof dat jij dit zo ervaart. Vertel me maar wat je voelt.”
2. Creëer een voorspelbare omgeving
Hooggevoelige kinderen floreren bij rust, voorspelbaarheid en duidelijkheid. Structuur en rituelen helpen je kind om zich veilig te voelen.
Tip: Houd vaste bedtijden aan, bereid je kind rustig voor op nieuwe situaties en gebruik een dagritmekaart.
3. Help je kind met prikkelverwerking
Een HSP kind raakt sneller overprikkeld. Zorg dagelijks voor momenten van rust en stilte. Soms helpt het om een ‘prikkelarme’ plek in huis te creëren, een fijn hoekje waar je kind zich kan terugtrekken.
4. Omgaan met emoties
Een HSP kind beleeft emoties intens. Leer je kind woorden geven aan wat het voelt. Benoem emoties zonder oordeel: “Ik zie dat je verdrietig bent. Wil je erover vertellen of wil je even bij mij zitten?”
5. Geef ruimte aan spiritualiteit
Als je kind spirituele ervaringen heeft, wees nieuwsgierig in plaats van bang. Vraag rustig wat je kind ziet of hoort. Soms helpt het om samen een ritueel te doen, zoals een lichtje branden of een beschermengel visualiseren.
Gezinsbegeleiding voor een HSP kind
Omdat een HSP kind zoveel impact heeft op de dynamiek in het gezin, is begeleiding vaak niet alleen gericht op het kind, maar op alle gezinsleden.
In mijn praktijk begeleid ik gezinnen vanuit rust, gelijkwaardigheid en acceptatie. Ik leer je hoe je een veilige sfeer creëert waarin alles besproken mag worden en waarin je kind zichzelf mag zijn.
Tijdens de sessies:
Ontdekken we samen het unieke pad van je kind
Kijken we hoe je rust en voorspelbaarheid creëert
Leren we omgaan met prikkels en emoties
Bouwen we een vertrouwensband op waarin je kind zich openstelt
Krijg je praktische handvatten voor het dagelijks leven
Soms werkt een kind al snel mee, soms begint het met stiltes. Ook dat is oké. Juist in de stilte ligt vaak de ruimte voor vertrouwen.
Wat levert begeleiding op?
Begeleiding van een HSP kind levert niet alleen je kind veel op, maar ook het hele gezin.
Meer begrip voor elkaar
Meer ontspanning in huis
Diepere verbinding tussen ouder en kind
Een gevoel van erkenning en vertrouwen
Praktische tools om met hooggevoeligheid om te gaan
Een HSP kind dat zichzelf mag zijn
Misschien is wel het meest waardevolle investering. Het levert je gezin tijd op om met elkaar samen te zijn zonder de overbodige informatie en prikkels van de rest van de wereld. Tijd waarin het draait om aandacht, liefde en zorg voor elkaar. Kortom: Quality time!

Voor wie is deze begeleiding bedoeld?
Gezinsbegeleiding is bedoeld voor ouders en verzorgers van een HSP kind die:
Willen leren begrijpen wat hun kind voelt en ervaart
Willen ontdekken hoe zij hun kind beter kunnen ondersteunen
Meer rust en harmonie in het gezin willen creëren
Openstaan voor een liefdevolle, spirituele benadering
Zichzelf én hun kind willen helpen groeien
Je hoeft geen ervaring te hebben met spiritualiteit of energetisch werk. Alleen de wens om je kind te begrijpen en de bereidheid om samen op pad te gaan. En deze bereidheid vraagt om een open mind en een actieve bereidheid om te veranderen.
Hoe ziet het traject eruit?
Het begeleidingstraject bestaat meestal uit meerdere sessies. Tijdens het eerste consult nemen we uitgebreid de tijd om elkaar te leren kennen en te ontdekken wat je kind nodig heeft. Daarna kijken we samen hoe vaak vervolgafspraken nodig zijn.
Benieuwd wat gezinsbegeleiding voor jouw HSP kind kan betekenen?
Een hooggevoelig kind vraagt misschien meer van je als ouder, maar brengt ook zoveel moois. Een bijzondere gevoeligheid, wijsheid en diepgang.
Wil je ontdekken hoe je als gezin meer rust, verbinding en vertrouwen kunt ervaren? Voel je welkom voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Samen kijken we hoe ik jullie kan ondersteunen.
💛 Je kind is niet te gevoelig. Je kind is precies goed zoals het is.
Tip: Wil je direct een afspraak plannen of je vragen stellen? Neem contact op via contactpagina of stuur een e-mail naar hans@gearshifttrainingen.nl
Commentaires